Sizlere bu yazıda web yazılım nedir sorusu ve web yazılım hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Bilgisayarların kullanılmasına yardımcı olan ve donanım dışında bütün her şeyin ifade edilmesini sağlar. Bu tanım internet içinde geçerlidir. Bu yüzden internet üzerindeki bütün yazılım objeleri, içerik ve tüm materyaller, web yazılım ifade eder. Web iki türde işler. İnternet kullanıcılarının görebildikleri kısımlar, yazılımcıların sunduğu anlaşılabilir arayüz biçiminde tasarlanıp, kullanıcılara sunulmaktadır. Sunucuların birçoğunda tasarlanan ve kullanıcılara iletilmesini sağlayan bölge kodlamalar ile tasarlanan bölümdür.
Kodlama bütün PC işlemlerindeki gibi, web yazılım programlama dillerinin yaptığı çalışmalar ile gerçekleştirilir. Bilgisayarların anladığı dil olan 1 ve 0 rakamlarını buna örnek gösterebiliriz. Kodlama konusunda 0 ve 1 rakamları kullanıcıların anlayabilecekleri şekle bürünmektedir. Bu durum kodlama dilleri ve yazılımlarının yaptığı çalışmalar sonucunda gerçekleşir. PC’lerle kurduğumuz iletişim köprüsü kodlama yazılımlarının kendisidir. İnternet üzerinde yine aynı programlar kullanılmaktadır. Bu cevapların hepsi web yazılım nedir sorusuna cevap niteliğindedir.
Web yazılım, .Net, Javascript, PHP ve flash gibi web tabanlı olan yazılım çeşitleri; HTML sayesinde hazırlanan web sitelerine içerik ve özelliklerin sağlanması adına kullanılmakta olan yazılım dillerindendir. Web yazılımın asıl otoritesi HTML tabanlı olan yazılımlardır. Bu tarz yazılımlar genellikle kullanıcıların web siteleriyle fazla trafik ve etkileşimde bulunmasını hedefler.
Bu yazılımların özelliklerinden ötürü, internet üzerinden alışveriş yapabilme, görüş ve öneri sunmak, internet sitelerinin sahiplerinin verdikleri imkânlara bağlı içerik oluşturup eklemek olağandır. HTML dilinin kullanımı oldukça kolaydır. İnternet sitesi tasarlayan kişilerin, sitede yapmak istediği şeyleri yapabilmek olanağı sağlamaktadır. Sayfaların birbirlerine bağlanması, yazınsal ve görsel içeriklerin internet sitesinde olması gereken yerde konumlandırılması gibi birçok işlemin yerine getirilmesine yardımcı olur. Ayrıca HTML arama motorlarına hazırlanan siteler hakkında bilgi akışı sağlar.
Web tasarım işlemlerinin kodlamayla yapılması, internet sitesinin daha sağlam bir temele sahip olması ve daha sonra yapılacak değişikliklerin basit bir şekilde yapılabilmesi oldukça önem arz etmektedir. İnternet sitesi yazılımının asıl görevi ise internet sitesi tasarımındaki kodlama dillerinin kullanılabilir olmasıdır. Dünyada CSS ve HTML gibi kodlama dilleri web site tasarımında en çok kullanılan diller arasında yer alır. Kaliteli bir web sitesi oluşturmak için Jquery ve Javascript kodlama dilleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
Bu yazılım dillerinin her birinde kodlama yaparken internet sitelerinin SEO uyumlu olmasına ve mobil versiyonlarının hazırlanmasına ihtiyaç duyulur. Bunun dışında yönetim panelinin de oldukça titiz bir şekilde hazırlanması gerekir. İnternet sitesi kodlarken, bütün kod satırlarının sonunda, kodların neden kullanılacağının belirtilmesi gerekir. Böyle yapılması durumunda web tasarımını geliştirmek isteyen bireyler için kolay sağlanır.
İnternet sitesinde görsel içeriklerin rahat bir şekilde kullanılabilmesi adına CSS kodlama dilinin kullanılması gerekir. Görsel materyallerin internet sitesinin her bölümünde nasıl kullanılacağını CSS kodlama diliyle belirlemek oldukça kolaydır.
Yönetim paneli genel olarak PHP diliyle yazılır. Güvenlik konusunda oldukça güçlü olduğundan genellikle birçok kişinin tercih ettiği kodlama dilidir. Genellikle açık kaynaklı kodlar içermektedir. Ayrıca geliştirilebilir özellikleri bulunur.
Bütün kodlama işlemleri tamamlanınca son aşama da internet sitesinin yayınlanma işlemleri gerçekleştirilir. Yayınlanma aşaması en kolay süreçtir.
Bugünün şartlarında bütün işletmelerin gereksinim duyduğu internet sitesi özellikleri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni ise işletmelerin çalışma alanlarının birbirinden farklı olmasıdır. İşletmelerin ihtiyaçlarına göre çözümler üretmek için, birbirinden farklı internet sitesi tasarımının yapılabilmesi gerekir. Web yazılımını geliştirebilmek, farklı internet sitelerinin hazırlanması adına gerekli olan bir ekipman niteliği taşır.
Kodlama sistemleriyle birlikte, hazırlanmış olan internet sitelerine, aynı şekilde kodlama sistemleriyle bazı temel özelliklerin eklenmesi yönündeki çalışmalardır. İnternet siteleri için yapılacak olan değişiklikler, kapsamlı olarak web yazılım geliştirme olanağı sunan profesyonel kurumlar tarafından gerçekleştirilebilir. Yazılım geliştirme çalışmaları için profesyonel yazılım firmalarından destek almanız gerekir. Bunun nedeniyse yaptığı işe hâkim olmayan kişilerin, sitelerin kod yapısına zarar verme ve siteyi elverişsiz bir hale getirme ihtimalidir.
Günümüzde birçok insan zamanın büyük bölümünü telefonlarıyla geçirmektedir. Bu durum ise mobil uygulama sahiplerine bir fırsat oluşturur. Günümüzde cep telefonuna duyulan ilgiden dolayı reklam vermek oldukça önemli bir hale gelmiştir. Birçok firma mobil telefon ve tabletler görünmek için oldukça ciddi bir reklam bütçesi harcamaktadır. Bu sebepten ötürü, mobil uygulama geliştirme alanında her geçen gün büyüme potansiyeli artıyor.
Mobil yazılım sistemleriyle internet sitelerinin mobil uyumlu olmaları arasında ciddi farklar vardır. İnternet sitelerinin mobil entegrasyonlu olması sitelerin tablet ve cep telefonlarından grafik kaybı yaşanmadan görünmesine olanak sağlar. Mobil yazılımdaysa firmaların yaptırmış olduğu internet sitesi haricinde kullanıcılar ile iletişim kurabileceği bir program olarak yer almaktadır.
Android işletim sitemlerinde mobil uygulama kodlamak için EClipse, Android Studio gibi programları bilmek gerekir. Apple’a ait olan İOS işletim sisteminde mobil uygulama tasarlamak için XCode programını bilmek gerekir. Bu programların sağlamış olduğu yardımlarla hazırlanmış mobil uygulamaları, AppStore ve Google play üzerinden başvuru yapıp yayına alınabilir.
Birçok kişi için Freelanca yani serbest olarak hizmet veren kişilerle çalışmak daha kolay ve az maliyetli olarak görünebilir. Fakat serbest çalışan kişiler, yalnızca sizlerin işini almıyor. Aynı zamanda farklı kişilerin işlerini de yaptıkları için zamanlarını verimli kullanamayabilirler. Genellikle yaşanan problem ve gecikmelerin temel sebebi budur. Bundan farklı olarak, Freelance hizmet veren kişiler ile sözleşme imzalamamanız durumunda, herhangi bir fatura ya da belge almanız mümkün değildir.
Profesyonel ve kapsamlı hizmetler sunan bir web yazılım firmasıyla çalışmanız durumunda, sözleşme imzaladığınızda, yaptığınız iş bu firmaların güvenliğindedir. Ayrıca gider olarak fatura ve belge alabilirsiniz. Firmaların yaptığı işlerden herhangi bir zarar gördüğünüz durumda sözleşmenizi kullanarak ücret iadesi ve diğer zararları kapatmanız mümkündür. Profesyonel web yazılım kurumlarıyla problem yaşama olasılığınız oldukça düşüktür. Günümüzde birçok yazılım firmasında profesyonel yazılım uzmanları hizmet verir. Yazılım projenizde sadece bir kişi değil, birçok kişi çalışır ve projeniz sizlere kısa zamanda teslim edilir.
Tüm bu işleri yapan kişilere web yazılım uzmanı denir. Kodlama dillerini efektif bir biçimde kullanıp, istediğiniz uygulamaları tasarlayabilecek yetkinliğe sahip olan kişilerdir.